19- ALBERT GALIN I CALVO

«L’Arquitecte» de l’Atletisme Local: pista, clubs, atletes, entrenadors, directius, jutges, organitzacions… .

Parlar d’atletisme o marxa atlètica a Sant Celoni es parlar de l’Albert Galin.

Als anys 70 va ser campió de Catalunya i de l’Estat, internacional i va participar en dues ocasions als Campionats del Món, 1973 i 1975.

A l’any 1971 va ser l’introductor de la marxa femenina a l’Estat espanyol.

Va venir per primera vegada a Sant Celoni el 1973 i participà en el I Gran Premi de Marxa.

Va començar a fer la promoció de la pràctica de l’atletisme a Sant Celoni a partir de l’any 1975 amb el «I Curset d’Iniciació a l’Atletisme», essent  el primer entrenador d’aquest esport a la població.

Al 1975 va ser fundador del Club Atletisme Sant Celoni i al novembre d’aquell mateix any el va registrar a la Federació Catalana d’Atletisme.

Albert Galin va ser un dels promotors de la construcció de la Pista Municipal d’Atletisme. Les seves gestions i contactes amb la Federació Catalana, l’antiga Delegación Provincial de Educación Física y Deportes i la incipient creada Direcció General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, van ser determinants a l’hora de tramitar les subvencions necessàries per a la seva construcció.

Va ser el segon President del CA Sant Celoni (1976-1980), tornant a ser-ho des del 1996 al 2000 (novè President del mateix Club) i a partir del 2011 assumeix la presidència del CA Baix Montseny, club que també va fundar. Aquest mateix any, va iniciar una col·laboració en un equip d’atletisme francès de la Regió Occitana que resultaria prou profitosa, on participa, assessora i col·labora en l’organització anual del seu Meeting i de l’ Intercity Race Walking Cup, competició entre diverses ciutats europees.

Sempre s’ha destacat per ser al capdavant en l’organització de proves atlètiques des de, molt abans de la inauguració de la Pista Municipal d’Atletisme, fins a l’actualitat.

La seva iniciativa i empenta en totes les accions desenvolupades ha estat decisiva en la construcció de l’atletisme celoní: gestió, promoció, planificació, formació, organització, entrenadors, jutges, atletes, competicions. En tots aquests apartats, la seva implicació, d’una manera o altra, i des de responsabilitats diverses, ha estat present per afavorir el constant creixement atlètic. Per això el podem considerar com «L’Arquitecte» de l’Atletisme Local.

El seu treball a Sant Celoni ve des del 1973, havent estat prèviament un jove directiu al 1965 en el club Joventut Atlètica Barcelona i des del 1968 al 1973, en el Club Marcha Mare Nostrum.  Porta més de cinquanta anys dedicant-se incansablement  al món de l’atletisme, la seva passió.

Actualment continua a les pistes, organitzant, entrenant a joves i   assolint medalles, campionats i rècords en la categoria de veterans.

Més informació AQUÍ

Fotos: Article publicat a «El Mundo Deportivo» el dijous 27 de Juliol de 1989 en motiu de la presentació del llibre «Catalunya Marxa» i portada del llibre.